Abonelik İptali

KYK Kredi Ve Burs İptali: Başvuru, Borç Sorgulama, Ödeme

KYK kredi ve burs iptali işlemleri e devlet platformu üzerinden yapılabilir. Bunun için daha önce PTT’den alınmış olan e devlet şifresi ve TC kimlik numarası kullanılır. www.turkiye.gov.tr adresinden bu bilgilerle sisteme giriş yapıldıktan sonra Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu hizmetleri açılır. Bu hizmet sayesinde iptal işlemi talepleri birkaç dakika içerisinde tamamlanabilir.

KYK Kredi İptali Nasıl Yapılır?

KYK kredi iptali işlemleri e devlet platformu üzerinden yer alan “kredi/burs iptal başvurusu” sayfasından yapılmaktadır. Bu hizmet Gençlik ve Spor Bakanlığı işbirliği ile verilmektedir. Açılan sayfada;

  • Alınan krediye ait kredi numarası
  • Kredi/burs türü
  • Öğrenim türü
  • Kredi bitiş tarihi
  • Kredi iptal edebilme durumu
  • Kredi iptal durumu
  • Kredi iptal tarihi

İşlem bilgileri bulunmaktadır. İptal işlemi yapmadan önce üst kısımda var olan iptal ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar incelenmelidir.

KYK Başvuru Süreci

KYK başvuru süreci iptal işleminde olduğu gibi yine e devlet platformu üzerinden kabul edilir. Yapılan başvuru esnasında öğrenciler eğitim durumları, sosyal ve ekonomik durumları ile ilgili bilgileri gerçeği yansıtacak şekilde girerler. Daha sona bu bilgiler diğer kamu kurumlarından alınan bilgiler ile karşılaştırılmakta ve doğruluğu sistem tarafından teyit edilmektedir. Bunun sonucunda uygun görülen öğrencilere bütçede belirlenen sayıya göre burs, bunun dışında kalan öğrencilere ise öğrenim kredisi hakkı tanınmaktadır.

KYK Kredi Ve Başvuru Aşamaları Nelerdir?

KYK Kredi ve Başvuru işlemleri 2020 yılı için 28 Ekim tarihinde başlamıştır. 2020 yılı istisnai olup başvurular genellikle yaz döneminde kabul edilmektedir. Başvuru sonuçları da izleyen aylarda açıklanmakta olup öğrenciler ilk ödemelerini izleyen yılın Ocak ayı itibariyle almaktadır. Başvuru için e devlet hizmet sayfası açılır ve ardından şu sıra takip edilir;

  • Başvuru bilgileri
  • Öğrencinin kimlik bilgileri
  • Öğrenim bilgileri
  • Bilgilendirme mesajı
  • Adres bilgileri
  • Özel durum bilgileri
  • Aile bilgileri
  • Kredi ya da bursun yatacağı Ziraat Bankası hesap bilgileri
  • Ziraat Bankası ürün başvuru işlemleri
  • Girilen bilgilerin ön izlemesi ile başvuru tamamlanır

KYK Borç Yapılandırma

KYK Borç Yapılandırma işlemleri e devlet platformunda yer alan “interaktif vergi dairesi” uygulamasından gerçekleştirilir. Uygulamaya giriş yapıldıktan sonra sol kısımda yer alan menüden Yapılandırma İşlemleri – 7256 sayılı Yapılandırma kanunu kapsamında tecil işlemleri sekmesi açılır. Bu başvurunun 31 Aralık 2020 tarihine kadar yapılması gerekir. Yapılandırılan tutarlar için iki aylık taksitler halinde ya da peşin ödeme imkanı da vardır. Peşin ödemelerde tutar üzerinden belli oranda indirim yapılmaktadır. Kullanılacak işlem sayfasında e devlet haricinde www.gib.gov.tr adresinden de ulaşılabilir.

KYK Borç Ödeme

KYK borç ödeme işlemleri için Ziraat Bankası internet şubesi ve ATM’leri kullanılabilir. Aynı zamanda ödemeler kyk.ziraatbank.com.tr adresi üzerinden de kredi kartı ya da banka kartı ile de yapılabilir. Ödeme öncesinde öğrencilerin borç sorgulama yapmalarında yarar vardır. Sorgulama ile birlikte gecikme zamları, ödenmeyen anapara, gecikme faizleri gibi bilgilere ulaşılabilir. Bu tutarların hepsi yapılandırma kapsamına dahil edilmektedir.

Pandemi döneminde borçlarını ödeyemeyenler için bir yıl erteleme hakkı tanınmıştır. Bu haktan iş bulamayan kişiler yararlanabilecektir. Ödenmeyen borçlar için aylık yüzde 1,40 gecikme faizi uygulanmakta ve bu sebeple borçlar zaman içerisinde iki katını da aşmaktadır. Biriken borcun ertelenebilmesi için askerlik, işsizlik, devam eden yüksek lisans ya da doktora eğitimi gibi durumların olması şartı vardır.

KYK Ne Zaman Yatacak?

Burs ya da kredi almaya hak kazanan öğrenciler ödemeleri alabilmek için 11 Aralık tarihine kadar taahhütname onayı vermelidir. Bunu tamamlayan öğrenciler için ilk burs ve kredi ödemeleri 2023 yılı Ocak ayı içerisinde yapılacaktır. Ödemeler yapılırken TC kimlik numarası son hanesi esas alınır. Buna göre;

  • Sonu 0 olanlar ayın 6’sında
  • Sonu 2 olanlar ayın 7’sinde
  • Sonu 4 olanlar ayın 8’inde
  • Sonu 6 olanlar ayın 9’unda
  • Sonu 8 olanlar ise ayın 10’unda ödeme alacaklardır

KYK Burs Sonuçları

KYK burs sonuçları e devlet platformu üzerinden sorgulanabilir. Bunun yanı sıra Gençlik ve Spor Bakanlığı internet sitesinden de eski kimlik kartı, yeni kimlik kartı, e devlet ile giriş seçeneklerinden biri kullanılarak da burs sonuçları öğrenilebilir. Yeni kimlik kartı ile giriş yapılırken TC kimlik numarası, seri numarası ve güvenlik kodu ilgili alanlara eksiksiz olarak yazılır. Eski kimlik kartı ile sorgulama yapılırken ise TC kimlik numarası, cilt no, aile sıra no, birey sıra no, güvenlik kodu ile sorgulama yapılabilir. E devlet ile girişlerde ise TC kimlik numarası ile e devlet şifresi kullanılır.

KYK Burs Başvurusu Nasıl Yapılır?

KYK burs başvurusu yapmak için 2020 yılında son gün 3 Kasım saat 23.59 olarak belirlenmiştir. Başvurular e devlet üzerinden kabul edilmektedir. Tüm başvurular Yükseköğretim Bilgi Sistemi’nde kayıtlı olan öğrenim bilgileri esas alınarak yapılır. Bu nedenle bilgilerin eksiksiz ve doğru olması önemlidir. Başvuru sırasında öğrencilerin herhangi bir belge göndermelerine ihtiyaç yoktur. Gerekli bilgiler web ortamında elektronik olarak teyit edilir. Başvurunun ardından alınacak olan burs tutarı 2020 yılı için 550 TL iken bu tutara her yıl belli oranda zam yapılmaktadır. Ödeme yapılmadan önce bu zamla ilgili açıklamalar anlaşılır şekilde ifade edilir. Bu tutar doktora ve yüksek lisans öğrencileri için daha yüksek olmaktadır.

Benzer Tarifeler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu